NÁVRAT DO VOLBY
PŘEDVOLEBNÍ NÁZORY A POSTŘEHY NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA

Vloženo 10.11.2021.

A TAK SE PODÍVEJTE, JAK TO DOPADLO

Vloženo 19.08.2022, aktualizace 24.09.2022

V Novém Městě nad Metují je určeno 21 členů do Zastupitelstva města.

Název volebního seskupení Číslo volebního seskupení % hlasů Abs. počet hlasů Pořadí po volbách podle hlasů Získaný počet mandátů Poslední aktualizace
Město pro život s podporou Zelených 1 8,83 5909 6 2 24.09.2022
KDU-ČSL 2 13,19 8827 4 3 24.09.2022
Za Nové Město 3 14,75 9869 3 3 24.09.2022
VIZE 22 4 12,42 8309 5 2 24.09.2022
Občanská demokratická strana 5 26,6 17795 1 6 24.09.2022
Nové město, Starostové a nezávislí 6 7,13 4772 7 1 24.09.2022
VÝCHODOČEŠI Nové Město nad Metují 7 17,07 11417 2 4 24.09.2022
Komentář Novoměstského kurýra:
Tak skončil předvolební maratón sedmi kandidujících uskupení. Zvítězila ODS poměrně přesvědčivě. Bude sestavovat koalici.
A můžeme odhadovat, s kým to bude. Ale nechme to na koaliční jednání, výsledek se snad dozvíme brzy.

Jindřich Buchal.

KDO BUDE VLÁDNOUT V NOVÉM MĚSTĚ NAD METUJÍ PO LETOŠNÍVH VOLBÁCH?

Vloženo 20.09.2022.



TAK SE NA TO PODÍVEJME PODROBNĚJI:

01 - MĚSTO PRO ŽIVOT S PODPOROU ZELENÝCH

V Novoměstském kurýru najdete podrobnosti k tomuto uskupení na tomto odkazu:

Město pro život s podporou Zelených

Komunikují prostřednctvím Facebooku (adresa "Město pro život s podporou Zelených"), mají i internetovou stránku (adresa "https://mestoprozivot-cz.webnode.cz).
Komunikují i prostřednictvím osobních schůzek.

Jsou výraznými podporovateli stavby koupaliště, kde přišli se zajímavým novým řešením, ovšem také podrobně zveřejnili své představy o Zlatém trojůhelníku a řešení prostoru Kasárna.

Program mají spíše heslovitý ale docela podrobně ho rozvedli na souvisejících podkladech.

Nenašel jsem nějaké přímé propojení na Nový strategický plán rozvoje NMNM 2021 a jeho Projektové listy.

Lídrem kandidátky je Mgr. Jan Myška, který zatím není v našem městě tak známý, i když se zviditelnil např. na besedách v sokolovně.

Na druhém místě je Ing. Vladimír Brož, který je známý úspěšný novoměstský podnikatel a který se aktivně projevoval v současném volebním období např. jako člen komise pro výstavbu, kde často kriticky vystupoval proti některým postupům města. Vladimír Brož je jistě schopný manažer.

Město pro život s podporou Zelených je novým kandidátním subjektem a má dobrou šanci ve volbách zabodovat.



02 - KDU-ČSL

V Novoměstském kurýru najdete podrobnosti k tomuto uskupení na tomto odkazu:

KDU-ČSL

Komunikují prostřednctvím Facebooku (https://www.facebook.com/KDUNMNMvolby2022), najdete tam různé podrobnosti k programu.
Mají i internetovou stránku (http://novemestonm.kdu.cz/domu)
Nabídli i osobní setkání s voliči.
Program má docela velkou míru neurčitosti, dokonce si myslím, že jejich volební program před 4 lety byl lepší. Tam se např. zmínili o řešení tranzitní dopravy s ohledem na výsledek referenda. V současném programu nic takového nenajdete.
Také za celé čtyři roky podílení se na řízení města v rámci koalice nic takového "lidovci" nepožadovali.

Jistě by bylo zajímavé, kdyby nám před letošními volbami sdělili položku po položce, jak plnili v rámci vládnoucí koalice ten svůj "volební program 2018".

Mě osobně jako voliči docela vadí, že se vůbec nezmiňují o novém Strategickém plánu rozvoje NMNM 2021 a jeho Projektových listech, který jako zastupitelé v roce 2021 schvalovali a brali na vědomí (Projektové listy). A že se nepokouší propojit své programové cíle právě s tím Strategickým plánem. Nové vedení města, které vznikne po volbách totiž bude muset s tímto Strategickým plánem aktivně pracovat a pravidelně občanům sdělovat informace o jeho plnění. Dnes tam je 38 rozvojových cílů a je možné ho kdykoli doplnit. A je to základní materiál pro řízení rozvoje našeho města.

Lídrem kandidátky je ing. Dostál, který se v současné koalici projevoval jako zdatný diskutér, ovšem podíl na stagnaci rozvoje města "lidovcům" v končícím Zastupitelstvu nelze prominout.

Pan ing. Dostál někde na facebooku sdělil, že se poučili a že v novém vedení města by měl být někdo, kdo již má zkušenosti, jak to dělat. Zajímavé.
Za mě, jako voliče, můžu sdělit, že já KDU-ČSL volit nebudu. Důvodem je jejich podíl na stagnaci rozvoje našeho města v rámci dosluhující vládnoucí koalice.

KDU-ČSL je silná strana, mají svou "množinu voličů". Platí to asi i v našem městě, ale přesto - doufejme, že se letos povede je udržet mimo novou koalici.



03 - ZA NOVÉ MĚSTO

V Novoměstském kurýru najdete podrobnosti k tomuto uskupení na tomto odkazu:

Za Nové Město

Mají internetovou adresu (www.zanovemesto.cz).

Pokud jde o program uskupení, tak například k mému oblíbenému tématu - obchvatu - mě formulace: "Tranzitní doprava - najít všechna vhodná řešení v souladu se strategií Královéhradeckého kraje" z mého pohledu nestačí.

V programu se vyskytují ale i konkrétnější rozvojové cíle.
Ovšem co postrádám, je přímé propojení se "Strategickým plánem rozvoje NMNM 2021" a jeho "Projektovými listy". Uskupení "Za Nové Město" se tak řadí k těm, co "Strategický plán rozvoje NMNM 2021" nezmiňují. Přitom to je základní rozvojový program města, který obsahuje 38 konkrétních rozvojových cílů a ty co tam nejsou - např. zlepšení práce Městského úřadu (racionalizace, transparentnost, komunikace) lze jednoduše doplnit.

Lídrem kandidátky je pan Ing. Jan Čopík, Ph.D., který z pozice opozičního zastupitele se v Zastupitelstvu ozýval jako kritik řady rozhodnutí. Ovšem koaliční "hlasovací mašina" se chovala nemilosrdně.

Na třetím místě kandidátky mají PhDr. Zdeňku Kulhavou, která se jako opoziční členka Zastupitelstva často vyjadřovala k řadě věcí, její připomínky jsou věcné a jsou brány s respektem.

Na druhém místě kandidátky je Mgr. Jana Berkovcová, která je na politické scéně Nového Města nad Metují novou tváří, je ovšem krajskou zastupitelkou a zejména i poslankyní poslanecké sněmovny. Jde tedy o političku se širokým záběrem a byla by jistě ozdobou našeho Zastupitelstva. S jejími politickými kontakty by v určitých oblastech mohla pomoci.


Seskupení "Za Nové Město" by si zasloužilo své zastoupení v novém Zastupitelstvu. Je v našem městě novým seskupením, má určitě šanci posbírat tolik volebních hlasů, aby se to povedlo.




04 - VIZE 22

V Novoměstském kurýru najdete podrobnosti k tomuto uskupení na tomto odkazu:

Vize 22

Mají internetovou adresu (www.vize-nmnm.cz).

Pokud jde o program uskupení, jejich cíle jsou poměrně konkrétní, vyjadřují se zcela jasně. Naprosto jednoznačně se vyjadřují o referendu a slovo "obchvat" jim není cizí, jako řadě jiných kandidujících subjektům v našem městě. Ovšem také nezmiňují vazbu na "Strategický plán rozvoje NMNM 2021" a jeho "Projektové cíle". Práce se Strategickým plánem při řízení rozvoje města je naprosto nezbytná, je to základní rozvojový podklad pro rozvoj našeho města. Pokud se Vize 22 dobře umístí ve volbách, bude muset své programové cíle se Strategickým plánem propojit.

Lídrem kandidátky je pan Luděk Bastl, je to nová tvář na novoměstském politickém nebi. Vydali před volbami několik podkladů, kde je i informace o panu Bastlovi. Vše najdete na odkazu - viz výše.
Vize 22 se objevuje i na facebooku.

Na druhém místě kandidátky je ing. Václav Zilvar. Václav Zilvar je osoba v Novém Městě nad Metují docela známá. Zasloužily se o to jednak jeho stavební aktivity, ale významně také jeho úsilí tzv. "přeložku I/14" trasovanou nad Vrchovinami, mezi Vrchovinami a sídlištěm Malecí, kolem nádraží a nad Budínem - zrušit a nahradit ji jihozápadním obchvatem našeho města.
Václav Zilvar byl hlavním iniciátorem místního referenda, které proběhlo spolu s volbami 2018. V tom referendu, které díky docela velké účasti bylo platné a závazné, se celkem 2114 občanů vyjádřilo jednoznačně pro jihozápadní obchvat a pro ukončení tzv. "přeložky". To je opravdu značný počet občanů. Pokud jde o přesnou trasu obchvatu po katastru města (místní referendum nemůže rozhodovat o cizích katastrech) musí rozhodnout odborníci na územní plánování.


Po referendu staronový pan starosta Hable tehdy prohlásil: "Končíme s přeložkou, začínáme s obchvatem".

Do dneška zůstalo jenom u slov. Směrem k obchvatu se nic neposunulo. Samozřejmě, město musí navrhnout jakou trasu na svém katastru považuje za nejlepší a tu všude, kde je třeba, prosadit. Nikdo nemůže městu na jeho katastru vnutit trasu, kterou nechce. Stejně tak město nemůže vnutit Kraji nabo Státu trasu kterou na svém katastru požaduje. Musí dojít k dohodě. V tom je ta složitost. Silnice I. třídy platí stát, nižší třídy Kraj, městské a obecní obce (často s různými příspěvky "shora").

V našem městě se objevují stále stesky některých občanů, že referendum u nás bylo zmanipulované.
Je to opravdu do nebe volající nesmysl!!! Obchvat je přece ku prospěchu města a jeho občanů.
Česká Skalice svůj obchvat už řadu let má. V tomto týdnu začíná výstavba obchvatu Jaroměře, obchvat připravuje Rychnov nad Kněžnou a Náchod, Solnice má připraveno dokončení svého obchvatu, stejně tak Opočno. Byli tam snad také občané nebo vedení radnic "zmanipulováni"?


A tak skutečnost, že obchvat má šanci se v našem městě konečně posunout do realizační fáze, může být v našem městě pro voliče určitě zajímavá.
A potenciál těch 2114 voličů, kteří v referendu byli pro obchvat, vůbec není zanedbatelný.

Velké množství podrobností se kdokoliv může dozvědět v Novoměstském kurýru v části "obchvat". Problematiku obchvatu sleduji už od roku 2006.

Samozřejmě, obchvat zdaleka není jediný rozvojový cíl v našem městě. Ve výše zmíněném "Strategickém plánu rozvoje NMNM 2021" a jeho "Projektových listech" je těch cílů celkem 38. A to tam je třeba doplnit další směrem ke zlepšení práce Městského úřadu (racionalizace, transparentnost, komunikace).
Vítěz ve volbách s tím bude muset pracovat a propojit tak svůj volební program s tím Strategickým plánem a jeho Projektovými listy.


A tak se nechme překvapit, jak to nové předvolební uskupení s názvem "VIZE 22" v nadcházejících volbách dopadne.




05 - OBČANSKÁ DEMOKRATICKÁ STRANA

V Novoměstském kurýru najdete podrobnosti k tomuto uskupení na tomto odkazu:

Občanská demokratická strana

Mají internetovou adresu (https://www.facebook.com/odsnovemestonm/), také facebookovou adresu (https://www.facebook.com/odsnovemestonm/).

Program novoměstské ODS klasifikuji za jedna. Líbí se mi uspořádání, grafické řešení i obsah. Jsou dostatečně konkrétní. Dobré je připojení komentářů k jednotlivým cílům. Dobré je rozdělení cílů na krátkodobé a dlouhodobé. Podrobně představili své kandidáty veřejnosti, prostě předvolební komunikace s občany jak má vypadat.


Jednu důležitou skutečnost musím vyzvednout.
Jako jediní z kandidujících subjektů v našem městě zmiňnují "Strategický plán rozvoje NMNM 2021" a jeho "Projektové listy".
Napsali doslova v souvislosti se strategickými cíli:


"Začneme hned s tím, že budeme pracovat s Projektovými listy posledního Strategického plánu a postupně je realizovat".

To je podle mě ten nejsprávnější přístup, jak realizovat rozvoj města.
V tom novém Strategickém plánu je celkem 38 rozvojových cílů, chybí tam podle mého názoru cíle týkající se rozvoje Městského úřadu. To současní "velitelé" města zřejmě nechtěli. Jde o racionalizaci, transparentnost a komunikaci. Nic nestojí v cestě to tam doplnit. V tom Strategickém plánu a jeho Projektových listech je i ten obchvat, který já jako volič považuji jako jediné možné řešení odsunutí tranzitní dopravy mimo obydlené oblasti v našem městě. A dlouhodobě to v mém Novoměstském kurýru propaguji a sleduji. A také jde o naplnění přání 2114 občanů, které vyjádřili v platném a závazném referendu už v roce 2018. Od té doby s tím dožívající vedení našeho města vůbec nepohnulo. Snad se nyní "blýská" na lepší časy. A já doporučuji těm 2114 občanům z referenda, aby vzali při volbách v úvahu skutečnosti, které jsem zde uvedl.


Lídrem kandidátky je pan ing. Milan Slavík, který, jak místní ODS už zveřejnila, v případě volebního vítězství by kandidoval na starostu našeho města. Místní ODS přistoupila k předvolebním aktivitám docela zodpovědně, absolvovali několik schůzek s občany. Podrobnosti najdete na výše uvedeném odkazu. Výhodou je jejich dobrý vztah s krajským hejtmanem Martinem Červíčkem, který je i senátorem.

Významnou výhodou je skutečnost, že ing. Milan Slavík je členem komise Rady Královéhradeckého kraje pro liniové stavby a územní rozvoj. Já v tom vidím významnou možnost pomoci nejen s tím obchvatem.


Když to shrnu, myslím si, že místní ODS má dobře "našlápnuto" možná dokonce k volebnímu vítězství v našem městě. Přečtěte si znovu podrobně jejich program.
Pro mě vypadá opravdu důvěryhodně. Samozřejmě, vždy je co zlepšovat a upřesňovat.


06 - NOVÉ MĚSTO - STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ

V Novoměstském kurýru najdete podrobnosti k tomuto uskupení na tomto odkazu:

Nové město - STAN


Na svých podkladech nabízejí www stránku (www.starostove-nezavisli.cz) a facebook (facebook.com/novemestosdruzeni)

Program Nové město - Stan je hodně stručný. Ovšem vydali informace v podobě 4 stránek A3, kde se vyjadřují někteří kandidáti. Podle toho si lze udělat docela dobrou představu co od tohoto volebního uskupení lze zhruba očekávat v případě úspěchu ve volbách. Postrádám vazbu na "Strategický plán rozvoje NMNM 2021" a jeho "Projektové listy". Tam je vše důležité a při řízení města se tomu nelze vyhnout. Opravdu v podstatě není vůbec nutné vymýšlet v oblasti rozvoje nějaký další "Volební program". Stačí sdělit, jak ten či onen volební subjekt bude s tím "Strategickým plánem" pracovat. A sdělit občanům co v něm je a případně co tam je třeba doplnit. A jak často chce ten či onen volební subjekt informovat občany o jeho plnění.

Lídrem kandidátky ja pan Bc. Jiří Sláma. Pan Sláma je v dosluhujícím zastupitelstvu v opozici. Z tohoto postu se těžko proti stmelené koalici prosazují připomínky, které se jim nelíbí. Pan Sláma např. kritizoval bouráni CISu, samozřejmě bourací myšlenky město realizovalo. Takže opoziční práce Nové město určitě nebyla jednoduchá.
V minulých volbách kandidovali pod názvem "Nové město". V končícím Zastupitelstvu jsou v opozici pan Bc. Sláma Jiří, Markéta Žahourková, Mgr. Soňa Paarová.

Přiznám se, že jejich program v roce 2018 jsem hodnotil velmi pozitivně.

Podívejte se na něj na následujícím odkazu"

Co nabízelo volební seskupeni Nové město v roce 2018

Například se podívejte v trom programu 2018 na ten radikální postoj v části "doprava".
Ovšem od jejich členů v Zastupitelstvu, i když v opozici, za celé čtyři roky jsem neslyšel nějakou výraznou na prosazení například řešení obchvatu v návaznosti na referendum. Stačí si prohledat zápisy ze Zastupitelstev za celé to volební období. A mohli bychom se podívat na další body toho programu 2018. Takže docela radikální volební program v roce 2018, ale podstatně méně radikální jeho prosazování v Zastupitelstvu.
A že to je možné i z "opozičních lavic" jsem přesvědčen. Stačí uplatňovat námitky a připomínky v duchu toho radikálního programu a i když dojde k přehlasování koalicí, dostane se to do zápisu a občané vidí, že ti, které volili "drží lajnu".
A to by určitě byl pro ně bonus pro příští volby.
To se bohužel v případě uskupení "Nové město" nestalo. Takže pro mě - zklamání.
Jejich program v roce 2022 již zdaleka není tak radikální ani podrobný.


Na druhém místě kandidátky je pan Libor Šnajdr. To je v Novém městě nad Metují známá osobnost. Je totiž dlouholetým ředitelem "Sportovního klubu" a zasloužil se o šíření věhlasu Nového Města najen v Česku ale i v zahraničí. Sportovní akce, které dokázal do našeho města přivést a realizovat, vzbuzují obdiv. Je to jistě schopný manažer.
Asi by se hodil do řízení města. Libor Šnajdr se dostal do Zastupitelstva už v roce 2014, přiznám se, že už se nepamatuji, do jaké míry tam byl aktivní. Bylo by nutné se podívat do zápisů z ZM v době 2014 - 2018.


U uskupení "Nové město - Stan" nedokážu odhadnout jejich šance na dobrý výsledk v nadcházejících volbách. Musíme si počkat.



07 - VÝCHODOČEŠI NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ

V Novoměstském kurýru najdete podrobnosti k tomuto uskupení na tomto odkazu:

Východočeši Nové Město nad Metují


Nabízejí následující webovou adresu - www.vychodocesi.cz/komunalni-volby, také nabízejí facebookovou adresu: Východočeši Nové Město nad Metují

Program uskupení "Východočeši Nové Město nad Metují" je poměrně obsáhlý, ovšem se značnou mírou obecnosti. Je zajímavé, že i když ve svém volebním programu se jim nevyskytuje slovo "obchvat", dne 9.9.2022 se na facebooku objevil jejich vstup s velkým nápisem "OBCHVAT ANO".
Východočeši NMNM jsou členy končící koalice. Tři ze současných koaličních zastupitelů se znovu objevují na čele jejich nové kandidátky. Nikdy, pokud vím, nepropagovali plnění výsledku referenda k obchvatu z roku 2018.

A nejen to, oni nesou plnou spoluodpovědnost za stagnaci rozvoje našeho města v minulých letech. Mohli v koalici protestovat, navrhovat, řešit. Nic takového se nedělo. Naopak, podíleli se na špatných rozhodnutích spolu s celou koalicí. To je můj osobní názor. Ve svém programu se Východočeši vůbec nezmiňují o "Strategickém plánu rozvoje NMNM 2021" a jeho "Projektových listech". Přitom je to ten nejdůležitější podklad pro rozvoj NMNM na následujících nejméně 10 let. Obsahuje 38 zcela konkrétních rozvojových cílů a nová vláda v našem městě bude muset pravidelně informovat veřejnost o jejich plnění.

Lídrem kandidátky Východočechů NMNM je pan ing. Martin Prouza. Jako člen koalice a dokonce Rady se podle mého názoru nijak výrazně neprojevoval.

A ještě jednu "drobnost" připomenu. Po volbách 2018 se na únorovém zastupitelstvu 2019 schvalovala změna jednacího řádu ZM. Pan ing. Prouza tehdy docela silně protestoval proti zavedení zveřejňování jmenovitého hlasování jednotlivých zastupitelů. Také se to do toho nového jednacího řádu nedostalo. Celá diskuse k tomuto bodu je jistě zaznamenána ve zvukovém záznamu. Je to významný signál o určitém negativním postoji k transparentnosti jednání zastupitelů vůči svým voličům. A to není fér.
V řadě obcí i měst to zveřejňují bez problémů.


Obecně - mám názor, že ti co jsou v současné končící koalici, do nového vedení města nepatří. Nedělali tu vládu v našem městě dobře. Není důvod si myslet, že by to dělali najednou lépe.

A tak zde mohu veřejně sdělit - já je volit nebudu. Jak dopadnou v těch volbách neumím odhadnout.




Závěr:

Výše v textech jsem se několikrát zmínil o "Strategickém plánu rozvoje NMNM 2021" a jeho "Projektových listech". Níže jsem vložil odkaz na ty Projektové listy.
Můžete se na ně podívat. Město je totiž pro veřejnost vůbec nezveřejnilo.

Na "Projektové listy" se můžete podívat na tomto odkazu v Novoměstském kurýru"

Projektové listy ke Strategickému plánu rozvoje NMNM 2021

Docela bych se vsadil, že Strategický plán a zejména jeho Projektové listy možná někteří tvůrci volebních programů vůbec neviděli. A pokud je viděli, tak se divím, že se o nich nezmínili a nepokusili se na ně navázat svůj volební program.
Jediná volební strana ODS uvedla ve svém volebním programu informaci o Strategickém plánu a jeho Projektových listech se slibem, že hned po volbách s těmito podklady začne pracovat.
Nová vláda ovšem s nimi bude muset pracovat. Je možno říci, že Strategický plán je "nadřízený" volebním programům.

K tomu ještě jedna poznámka:
Strategický plán a Projektové listy vznikly za vlády současné, dosluhující koalice. Jsou bezesporu poznamenány snahou, některé formulace vyjadřovat s určitou dávkou neurčitosti a pod. Některé věci, např. zlepšení práce Městského úřadu (racionalizace, transparentnost, komunikace, atd.), se tam vůbec nedostaly. Ovšem nic nestojí v cestě tam cokoli doplnit, pokud si to noví Zastupitelé budou přát. Je samozřejmě možné cokoli v tom "Strategickém plánu" a jeho "Projektových listech" upravit, aktualizovat a vylepšit. Je to materiál Nového Města (zaplatilo za něj více než půl milionu Kč). Tyto podklady by měly být "živé", mělo by se s nimi stále pracovat a průběžně informovat veřejnost o jejich plnění.

A nyní k tomu, co jsem uvedl výše - hodnocení volebních uskupení.
Pokusil jsem se v posledních týdnech docela podrobně sledovat aktivity kandidujících subjektů před blížícími se komunálními volbami. Dnes končím, už nebudu nic přidávat. Jistě, kandidáti až do voleb budou ještě ledacos sdělovat, to můžete najít na facebooku a jejich www stránkách, pokud je mají.

Výše jsem se pokusil o určitou rekapitulaci. Samozřejmě - moje komentáře jsou moje subjektivní názory. Mnozí asi nebudou s ledačím souhlasit. Ale snažil jsem se to dělat opravdu poctivě se žádnými úmysly někoho poškodit. Jsem řadový občan našeho města. A každý občan se určitě může svobodně vyjádřit. A to jsem udělal, protože na zlepšení rozvoje našeho města mi opravdu záleží. A také k tomu mám svého "Novoměstského kurýra" - soukromé internetové stránky.


A nám, voličům, přeji, abychom se tentokrát trefili lépe než při minulých volbách.

Jindřich Buchal.

KOMUNÁLNÍ VOLBY BUDOU UŽ NA KONCI PŘÍŠTÍHO TÝDNE

Vloženo 16.09.2022.

V Novoměstském kurýru jsem tentokrát opravdu podrobně sledoval postupně vzrůstající aktivity sedmi volebních uskupení, které se rozhodly v našem městě kandidovat.
Jsou to poměrně podrobné informace, které, jak doufám, umožní voličům, pokud budou mít zájem si to přečíst, se orientovat v té záplavě lidí, slibů, programů atd. A hlavně - myslím, že je možné si udělat názor, kdo by tentokrát mohl být tou nejlepší volbou.
Já osobně v případě komunálních voleb odsunuji stranou politickou příslušnost jednotlivých kandidujících uskupení, pokud se k nějaké hlásí. Důležití jsou lidé, kteří své služby pro město dnes nabízejí. Mají předpoklady dokázat splnit to, co slibují? Co o nich víme? Pracovali už pro město v minulosti a jaký dojem zanechali?
Jsme poměrně malé město, hodně se navzájem známe.
Máme také poznatky z minulosti, jak se těm, co naše město řídili dosud, tato činnost dařila, jaké docílili výsledky, jak komunikovali s veřejností atd. A tady je třeba přiznat, že naše město na tom v uplynulých letech až do dnešních dnů, z hlediska těch výsledků, není nejlépe. Zdaleka. Všude kolem i dále, to většinou umějí lépe. A tak naše město zaostalo v rozvoji, komunikace vedení města s veřejností byla špatná, vznikaly zde různé třenice. Prostě je to třeba začít dělat "z gruntu" lépe.

A tak my voliči máme nyní před sebou docela těžký úkol - správně se při volbách rozhodnout.

Příští týden se na této stránce pokusím provést nějakou rekapitulaci toho, co jsem zde za poslední měsíce nashromáždil.
Nečekejte, že řeknu "volte toto uskupení". Ale pokusím se pojmenovat jejich "plusy a mínusy" tak jak to vidím já.
Samozřejmě, jistě si nemyslím, že mám "patent na rozum". Můj názor bude subjektivním názorem. Je jenom na těch, co se na Novoměstského kurýra dívají a čtou si tam, jak s mými názory naloží.


Jindřich Buchal.

MĚSTO NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ ZVEŘEJNILO, KTERÉ SUBJEKTY BUDOU KANDIDOVAT
V NAŠEM MĚSTĚ V ZÁŘIJOVÝCH VOLBÁCH


Vloženo 05.08.2022.

Komentář Novoměstského kurýra:
Tak vida, už se pomalu vyjasňuje. Tak si počkejme na složení kandidátů a hlavně na předvolební sliby, kterým se říká VOLEBNÍ PROGRAMY.

Jindřich Buchal.

STAROSTA NÁCHODA SDĚLIL VEŘEJNOSTI JEDEN ZE SVÝCH HLAVNÍCH CÍLŮ V NÁSLEDUJÍCÍM VOLEBNÍM OBDOBÍ - DOUFÁM, ŽE BUDE OPĚT ZVOLEN.

Vloženo 19.06.2022.



Zdroj: noviny Echo č. 14/2022

Komentář Novoměstského kurýra:

Tak takhle nějak si představuji otevřené a jasné sdělení budoucího starosty o jednom ze svých hlavních cílů.

Přiznám se, že já, jako občan budu volit toho, kdo zcela jasně sdělí své hlavní cíle a přesvědčí mě o schopnosti je splnit.


V našem městě považuji za důležité následující:
1. Jasné sdělení, že pro řízení rozvoje našeho města bude používán nový "Strategický plán rozvoje NMNM" a s ním dodané "Projektové listy". Dnes tam je těch cílů obsaženo 38, nic nestojí v cestě jejich doplnění, zejména směrem ke zlepšení práce Městského úřadu (racionalizace práce, digitalizace, systematická transparentnost, atd.) Samozřejmě je také třeba tyto cíle chronologicky seřadit, nelze dělat vše najednou. A hlavně zavést systém průběžného informování veřejnosti o postupu plnění.

2. Co však je třeba maximálně urychlit je opravdové zahájení realizace obchvatu, což současné vedení vůbec neposunulo. Začít je třeba promítnutím do Územního plánu "územní rezervy" pro trasu toho obchvatu "PO KATASTRU MĚSTA" a zrušit tam dodnes obsaženou "PŘELOŽKU I/14" procházející městem. A rozjet intenzivní jednání se všemi partnery, se kterými je třeba jednat, aby konečná realizace obchvatu nastala co nejdříve.


A tak míra, jak ve svých předvolebních prohlášeních budou obsaženy výše uvedené body a míra přesvědčivosti o opravdové schopnosti své sliby v praxi realizovat, včetně systému průběžných informací o postupu plnění pro veřejnost - TO ROZHODNE O TOM, KOHO BUDU VOLIT.


Samozřerjmě budu zde, v Novoměstském kurýru, vše pečlivě sledovat a zveřejňovat s příslušnými komentáři, jak je ostatně mým zvykem.
Možná pomohu i dalším občanům našeho města, se v příštích volbách v našem městě rozhodnout správně.

Jindřich Buchal.

PREZIDENT REPUBLIKY ZVEŘEJNIL TERMÍNY VOLEB V ROCE 2022

Vloženo 07.04.2022.


Prezident republiky Miloš Zeman vyhlásil, na základě čl. 63 odst. 1 písm. f), čl. 16 odst. 2 a s přihlédnutím k čl. 17 odst. 1 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, a podle § 1 odst. 3 zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, volby do Senátu Parlamentu České republiky, které se uskuteční ve volebních obvodech č. 1, 4, 7, 10, 13, 16, 19, 22, 25, 28, 31, 34, 37, 40, 43, 46, 49, 52, 55, 58, 61, 64, 67, 70, 73, 76, 79, a stanovil dny jejich konání na pátek 23. září a sobotu 24. září 2022.

Současně prezident republiky Miloš Zeman vyhlásil podle § 3 odst. 1 zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, volby do zastupitelstev obcí a zastupitelstev městských obvodů a městských částí ve statutárních městech, a stanovil dny jejich konání na pátek 23. září a sobotu 24. září 2022.

Dále prezident republiky Miloš Zeman vyhlásil na základě § 123 zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, a podle § 3 odst. 1 zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, volby do zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstev jeho městských částí, a stanovil dny jejich konání na pátek 23. září a sobotu 24. září 2022.

Rozhodnutí podléhá kontrasignaci předsedou vlády.

Jiří Ovčáček, ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky.

Zdroj: internet.
Komentář Novoměstského kurýra:


A znovu připomínám mé přesvědčení, že kdo dokáže zahájit komunikaci s občany v našem městě prostřednictvím svých internetových stránek a facebooku s dostatečným předstihem, získá tím výhodu před těmi, kteří se spokojí s vydáním letáků s fotkami a programy těsně před volbami, tak jak tomu bylo zvykem i v našem městě při všech minulých volbách. Najde se někdo takový? Ta získaná výhoda musí spočívat v důvěryhodném přesvědčení veřejnosti, že tentokrát to "VÍTĚZOVÉ" budou dělat jinak, že budou umět přeměnit své sliby ve skutečnost.

K tomu je třeba nejen přesvědčivé a úctyhodné personální sestavení kandidujících subjektů, pokud možno bez "veteránů", kteří se dlouhodobě neosvědčili, ale i disponováním schopnými "manažery", u kterých je předpoklad úspěšného řízení celého aparátu pro žádoucí rozvoj města. Síla spočívá v přesvědčivém volebním vítězství, které umožní, že nebude nutné sestavovat krkolomné koalice, ve kterých se původní sliby rozpusti jako sníh na jaře. Jsem opravdu zvědav, zda tato má představa nakonec nebude jen idealistickým, v praxi nereálným "zbožným přáním" a že se opět pojede ve "vyjetých kolejích" s následnou pokračující stagnací rozvoje našeho města. Přiznám se, s napětím očekávám předvolební dění v našem krásném městě v následujících měsících.


Jindřich Buchal.

VLÁDA V NAŠEM MĚSTĚ V TOMTO VOLEBNÍM OBDOBÍ PO VOLBÁCH 2018

Vloženo 21.01.2022.


VLÁDA V NAŠEM MĚSTĚ PO VOLBÁCH 2018



VLÁDA V NAŠEM MĚSTĚ PO REKONSTRUKCI V ROCE 2020 a 2021



Konkrétní předvolební aktivity jednotlivých potencionálních kandidujících subjektů dle sledování Novoměstským kurýrem najdete na tomto odkazu

Jindřich Buchal.

REKAPITULACE TOHO, CO BYLO

Vloženo 14.01.2022.
Prohlášení pana starosty po volbách v roce 2018.

Citace:
"Vážené zastupitelky, vážení zastupitelé, vážení občané,
dovolte mi úvodem mého vystoupení ještě jednou poděkovat Vám zastupitelům i všem voličům Nového Města nad Metují za projevenou důvěru, kterou jste ve mne vložili. Nesmírně si ji vážím a je pro mne zavazující. Velký dík patří kolegyním a kolegům z Volby pro Nové Město za podporu, která měla podstatný vliv na náš volební výsledek.
Musím bohužel konstatovat, že situace před volbami se pro Nové Město nad Metují nezvykle vyhrotila. Pomluvy a nesmyslná obvinění ze strany přípravného výboru vedená snahou ovlivnit výsledek referenda a voleb překročila všechny únosné hranice a nemůže zůstat bez odezvy.

Na základě volebních výsledků následovalo bezprostředně po volbách vyjednávání o vytvoření koalice. Volba pro Nové Město nabídla spolupráci ODS, Východočechům a KDU-ČSL. Čtrnáct dní probíhala jednání mezi zastupiteli zvolenými za VPNM, Východočechy a KDU-ČSL a po dvou týdnech váhání se k nám připojila ODS.
Na většině z nás zanechalo dlouhé vyjednávání o utvoření koalice šrámy na duši. Jsem ale přesvědčen, že společnou prací pro naše krásné město budou velmi brzy zahojeny.

V rozhodování o personálním obsazení vedení města, převládla vůle respektovat výsledek voleb nad osobními zájmy některých jedinců z pozadí. Toho si velmi vážím.
Jako koaliční partneři jsme se dohodli na programovém prohlášení, ze kterého mi dovolte podstatnou část odcitovat:

S vědomím vysoké zodpovědnosti za dlouhodobý a trvale udržitelný rozvoj Nového Města nad Metují uzavírají koaliční partneři toto programové koaliční prohlášení.
Prohlášením vyjadřují koaliční partneři v rámci své činnosti podporu a vzájemnou vůli ke spolupráci zejména v těchto oblastech a případných projektech ve prospěch Nového Města nad Metují:

- Pečovat o historické a kulturní dědictví a rozvíjet turistickou atraktivitu města.
- Zahájit diskuzi, zda je možné a vhodné vyjednání změny oficiálního vedení trasy silnice I/14 s podmínkou opravy komunikace přes náměstí.
- Iniciovat využití budovy kláštera Milosrdných bratří v souladu se zájmy a potřebami města.
- Opravit každý rok funkčního období minimálně jednu městskou komunikaci, výběr bude proveden dle stavu projektové dokumentace a aktuálních možností rozpočtu
- Prosazovat realizaci cyklostezek, AMMANN - Vrchoviny, Vrchoviny - Letiště - Krčín, Budín - K Sirkárně, Krčín - Spy - Chlístov.
- Prosazovat přeměnu oblasti "Zlatého trojúhelníku" v moderní centrum s dostatečnou parkovací kapacitou.
- V postupných etapách realizovat přeměnu areálu "kasáren" s ohledem na potřeby občanů, rozvinout podporu bydlení pro mladé rodiny.
- Důsledně prosazovat proaktivní podporu rozvoje středního školství ve městě.
- Prosazovat aktivní a přímou komunikace vedení města s občany, širší využití moderních komunikačních technologií.
- Prosazovat rozšíření služeb a kapacit terénní pečovatelské služby a prověřit možnost zavedení městské sociální dopravy.
- Prosazovat systémové řešení ekologie, městské zeleně, rekreace a odpadového hospodářství.
- Podporovat spolkovou činnost v oblasti kultury, sportu a zájmových aktivit. Podporovat dobrovolnickou činnost.
- Rozšířit počet parkovacích míst ve městě.
- Podporovat místní podnikatele a živnostníky.

Prohlášení koaličních partnerů obsahuje i vyjádření shody o obsazení funkce starosty, místostarosty a Rady města.

Vážení spoluobčané,
chci Vás všechny ujistit, že učiním maximum pro to, aby zásadní rozhodnutí orgánů města, obzvlášť Rady města, byly přijímány po všeobecné vzájemné diskusi se snahou dospět k dohodě a že se budu snažit být vstřícným starostou všem obyvatelům našeho města bez ohledu na to, komu dali ve volbách svůj hlas.
Mohu Vám všem slíbit i to, že se nenechám ovlivnit tlakem jakýchkoliv zájmových skupin, i když mne budou nesmyslně pomlouvat, případně používat jiné neférové postupy.

Pevně věřím, že nově zvolené Zastupitelstvo města je předpokladem stability a naplnění představ o dalším rozvoji našeho města a života jeho občanů.

Vážení zastupitelky a zastupitelé,
jsem přesvědčen, že společně vynaložíme všechny síly k tomu, aby Nové Město nad Metují bylo město krásné, rozvíjející se, ale hlavně, aby bylo přívětivé ke všem svým občanům, kterým se v něm bude dobře žít.
Děkuji za pozornost."
Konec citace.

Zdroj: zápis z 1. Zastupitelstva města.

Poznámka Novoměstského kurýra:
Zvýraznění částí textu provedl Novoměstský kurýr. Připomínám, že při posledních volbách proběhlo platné a závazně referendum k obchvatu a proto mě ve vystoupení pana starosty už tehdy překvapila formulace, kterou jsem výše zvýraznil červeně. Referendum jasně řeklo skončit s přeložkou a realizovat jihozápadní obchvat. Formulace použitá panem starostou však tak jednoznačně nezní. A také posunutí obchvatu k realizaci za uplynulé tři roky od posledních voleb i toho referenda tomu odpovídají. Řešení se neposunolo vůbec.

A také se nabízí možnost posoudit, jak se sliby pana starosty projevily ve výsledcích v našem městě za uplynulé tři roky.





Ale pozor - to není všechno, co si zaslouží připomenout.
V roce 2020 došlo k vystoupení ODS z koalice. Přešli do opozice. Došlo k částečné rekonstrukci Rady města a byl vydán následující upravený program:



Zdroj zápis ze Zastupitelstva č. 14.
To ponechávám bez komentáře. Posuďte sami. Jen snad dodám, že ten tlak na změnu trasy vedení silnice I/14 se neprojevil směrem k obchvatu ale k převedení na trasu Vrchoviny - podél železnice - most u Ammannu - Náchodská ulice - Krčín - Spy. Pro mě nepochopitelné. No to snad už zvadlo. Nebo snad ne? Podrobnosti v Novoměstském kurýru část Obchvat.


Ale ještě jedna úvaha:
Výše vidíte dvě sady slibů vlády našeho města. Ale zároveň vidíme, jak jsou tyto sliby silně formální, protože neexistují pravidelné zprávy vedení našeho města o jejich plnění. A kupodivu, ani opoziční Zastupitelé se na to neptají. A mohli by to dělat na každém Zastupitelstvu.

My si sice můžeme ledacos domýšlet podle toho, co vidíme kolem sebe, ale to samozřejmě nestačí. Pokud ti, co slibují, sami pravidelně a zcela otevřeně neinformují veřejnost jak plnění jejich slibů postupuje, tak si myslím, že se nechovají vůči svým občanům poctivě a otevřeně.

A to by asi mělo být základním poučením pro ty, co budou chtít převzít vedení našeho města po příštích volbách. Jako základní podkald pro náhradu těch často planých slibů může posloužit nový "Strategický plán rozvoje NMNM 2021" a jeho "Projektové listy". K tomu přidat průběžné informace o plnění jednotlivých "Projektových listů" na stránkách města. A jednou za půl roku předstoupit před občany s vysvětlením všeho na co se zeptají, případně vysvětlit proč to či ono z toho "Strategického plánu rozvoje" nejde na svět tak jak jsme si to původně představovali.
Tak uvidíme jak se to v tom našem městě vyvine. Najde se v našem městě některý z těch budoucích kandidujících subjektů, který bude uvažovat nějak podobně?
Přiznám se, můj hlas by dostal.


Jindřich Buchal.

Úvahy o požadavcích na novou vládu v našem městě od října v roce 2022
Vloženo 10.11.2021
Za základní nedostatek považuji nedostatečné výsledky v realizaci rozvoje města ve srovnání s blízkým i vzdálenějším okolím.

A jako další základní nedostatek považuji neschopnost vedení našeho města pravidelně, otevřeně a zcela neformálně komunikovat s občany.


V současné době je velikou výhodou, že je vydán nový "Strategický plán rozvoje Nového Města nad Metují 2021" spolu s tzv. "Projektovými listy", kde jsou obsaženy konkrétní rozvojové cíle (opatření) i cesta k nim.

Nový Strategický plán 2021 vznikl z obsáhlých diskuzí a průzkumů, proto není důvod pochybovat o správnosti této cesty k rozvoji města. Určitě není dokonalý, ale vše je možné vylepšit. Ale jako základ pro řízení rozvoje našeho města jistě může dobře posloužit. Není třeba jít nějakou jinou cestou. To už předvedla vedení našeho města se Strategickým plánem 2014.
Takže stačí "jen" tato opatření realizovat. Co tam podle mě chybí, jsou cíle k zlepšení práce Městského úřadu. Možná tam chybí i další náměty. Ovšem je velmi jednoduché příslušné "Projektové listy" doplnit a tím udržovat nový Strategický plán 2021 živý a aktuální..


Je docela zajímavé, že do dneška ty "Projektové listy", které Zastupitelé vzali na vědomí, vedení našeho města pro občany nezveřejnilo. Slovo "transparentnost" jim asi opravdu nic neříká.
Najdete je v "Novoměstském kurýru" v části "Strategický plán - teorie a praxe". Jsou důležité proto, že jsou podrobnější, než opatření uvedená přímo ve "Strategickém plánu".


Je třeba připomenout, že nový "Strategický plán rozvoje Nového Města nad Metují 2021" je zpracován na časový úsek cca 10 let a tak je třeba jeho realizaci také časově rozložit. Samozřejmě, některé cíle již jsou rozpracované a na to je třeba navázat a případně upravit záměry současného vedení, které nemusí souhlasit s představami nového vedení města, které vznikne po volbách. A já opravdu věřím, že nové vedení vznikne.
Určitě bude nutné přehodnotit složení "Komise pro řízení realizace Strategického plánu rozvoje 2021" a pravidla pro její funkci.


Podívejme se, jaké to jsou cíle v tom novém Strategickém plánu:
SEZNAM ROZVOJOVÝCH CÍLŮ ZE STRATEGICKÉHO PLÁNU ROZVOJE NOVÉHO MĚSTA NAD METUJÍ 2021

Číslo opatř. Znění opatření v Projektovém listu Hlavní zodpovědnost

 

A.1.1. Aktivní koordinační a motivační role města při zprostředkování ploch
pro výstavbu rodinných domů a bytových domů
Místostarosta
A.1.2. Startovací byty pro mladé, sociální byty MěÚ Odbor majetku města
A.1.3. Prověření možnosti bydlení v areálu bývalých kasáren Místostarosta
A.1.4. Kanalizace Spy Město vybuduje novou kanalizaci v místní části Spy.
Kanalizace bude budována jako oddílná
MěÚ Odbor majetku města
A.2.1. Rozvoj aktivit Městského klubu pro mladé lidi (12-24 let) Městský klub
A.2.2. Podpora sportování mladých a neorganizovaných skupin MěÚ Oddělení školství, kultury a sportu
A.2.3. Modernizace stávajících a výstavba nových venkovních zařízení pro sportování
především dětí a mladých lidí
MěÚ Oddělení rozvoje města
A.2.4. Revitalizace území bývalých kasáren MěÚ Odbor majetku města
A.3.1. Přitažlivost a dobudování drobné infrastruktury v přírodním zázemí města MěÚ Úsek cestovního ruchu
A.3.2. Letní koupaliště MěÚ Odbor majetku města
A.4.1. Trasování a řešení problémů na silnici I/14 na území města Starosta
A.4.2. Parkování v centru města MěÚ Oddělení rozvoje města
A.4.3. Oživení centra města Místostarosta
A.5.1 Architektonické a urbanistické soutěže MěÚ Oddělení rozvoje města
A.5.2 Modernizace zimního stadionu TJ Spartak
A.5.3. Modernizace sokolovny TJ Sokol Nové Město nad Metují
A.5.4. Modernizace a nové využití budovy bývalého hotelu Metuj MěÚ Odbor majetku města
A.5.5. Kino 70 MěÚ Oddělení rozvoje města
A.5.6. Oživení objektu kláštera a návaznost na oživení Komenského ulice Správce Novoměstský klášter, s.r.o.
a majitel Řimsko-katolická farnost v NMnM
A.5.7. Autobusový terminál MěÚ Oddělení rozvoje města
A.5.8. Revitalizace veřejných prostranství MěÚ Odbor majetku města
B.1.1. Jednání s majiteli průmyslových ploch, podpora využití průmyslových ploch Starosta
B.1.2. Projektový přístup k rozvojovým požadavkům a potřebám podnikatelů MěÚ Odbor správy úřadu - sekretariát
B.2.1. Informace pro investory MěÚ Odbor správy úřadu - sekretariát
B.2.2. Propagace města ve spolupráci s firmami, lákání investic s vyšší přidanou hodnotou MěÚ Odbor správy úřadu - sekretariát
B.3.1. Systém informací pro podnikatele MěÚ Odbor správy úřadu - sekretariát
B.3.2. Komunikace s podniky a podnikateli Starosta; starosta může některými aktivitami pověřit místostarostu
B.4.1. Obnova technického vybavení místní střední školy Střední průmyslová škola, odborná škola
a základní škola Nové Město nad Metují
B.4.2. Program spolupráce střední školy a firem a základních škol Střední průmyslová škola, odborná škola
a základní škola Nové Město nad Metují
B.5.1. Prostory pro začínající podnikatele MěÚ Odbor správy úřadu - sekretariát
B.5.2. Spolupráce místní SŠ a firem při ověřování (technických) nápadů mladých Střední průmyslová škola, odborná škola
a základní škola Nové Město nad Metují
C.1.1. Průzkum potřeb a očekávání cílových skupin Infocentrum
C.1.2. Nové příležitosti pro aktivní rekreaci v přírodě MěÚ Úsek cestovního ruchu
C.2.1. Příležitosti pro ubytování v přírodě MěÚ Úsek cestovního ruchu
C.2.2. Cyklostezka kolem Rozkoše MěÚ Úsek cestovního ruchu
C.3.1. Společná propagace MěÚ Úsek cestovního ruchu
C.3.2. Informace pro turisty MěÚ Úsek cestovního ruchu
C.3.3. Digitální informace MěÚ Úsek cestovního ruchu
D.1.1.  ?  
D.1.2.  ?  
D.1.3  ?  
D.1.4  ?  
D.1.5.  ?  
     
     
     
Poznámka:
Je třeba se podívat do projektových listů výše uvedených čísel, kde je rozvedena podrobněji představa o realizaci každého cíle a v tomto smyslu konkretizovat výše uvedené formulace v jejich dalším rozpracování.
A doplnit projektové listy ke zlepšení práce Městského úřadu (racionalizace, digitalizace, komunikace uvnitř i vně,...), případně doplnit další, nic není definitivní.



Podle mého názoru je důležité jako základ pro realizaci rozvoje města používat jako základní realizační podklad "Projektové listy". Ke každému veřejně přístupnému "Projektovému listu" průběžně doplňovat "Hlavním řešitelem" informace o aktuálním stavu plnění. Samozřejmě je třeba rozprostřít cíle do delšího časového období, nelze dělat vše najednou.
Pokud plnění ještě nezačalo, uvést předpokládaný termín začátku.
Pokud řešení vázne, zajišťovat prostřednictvím "Komise pro řízení realizace Strategického plánu" nápravu (viz " Novoměstský kurýr" v části "Strategický plán - teorie a praxe").

Vidím to jako velmi jednoduché a poctivé vůči novoměstským občanům. A jednou za půl roku se s občany sejít, udělat rekapitulaci rozvojovývh kroků a vysvětlit případné jejich dotazy právě k tomu plnění Strategického plánu, případně k čemukoliv jinému.

Nemyslím si, že to současné vedení města bude chtít takto nebo nějak podobně dělat. Také na nějakou podstatnou změnu způsobu své práce už nemá dost času. Když to nedokázalo dosud, na poslední chvíli to nedohoní.

Proto subjekty, které budou usilovat o vládu ve městě v příštím volebním období, mají volné pole působnosti dostatečně dlouho před volbami přesvědčit novoměstskou veřejnost, že to s tím zlepšením v našem městě myslí vážně, že to chtějí dělat lépe a hlavně, že to opravdu dokážou. Doufejme, že těm, co to dělají nyní, nikdo už nebude věřit.

Tentokrát by němělo stačit měsíc před volbami zveřejnit své fotografie a řadu slibů, k jejichž splnění nakonec ve značné míře vůbec nedojde.

Ti, co budou umět komunikovat s občany podstatně dříve, například pomocí svých internetových stránek s podporou facebooku, by mohli navázat komunikaci s občany a postupně získat jejich důvěru. Dokonce by se jich dlouho před volbami mohli zeptat, jak oni by si představovali jejich budoucí práci ve vedení města, pokud by tuto možnost dostali a co se jim na tom minulém vedení nelíbilo a chtěli by zlepšit v budoucnosti.

Příště si připomeneme prohlášení pana starosty po posledních volbách, a také prohlášení vedení města po rekonstrukci po odchodu ODS z koalice. A dále se podrobněji podíváme na stávající subjekty, u kterých se dá předpokládat, že půjdou znovu do voleb. Ale možná, že nás překvapí některý nový, v našem městě dosud neznámý subjekt, který bude mít ambice úspěšněji řídit rozvoj našeho města, než tomu je dosud. A který bude hledat lepší předvolební komunikaci s veřejností, než jsme to viděli v minulosti.
Jindřich Buchal.